Жупани XVII ст.





Жупан.

Один з основних предметів одягу в комплекті реконструктора XVII ст/ є жупан. Інформації про оригінальні жупани, на перший погляд не так мало. Як правило це згадки в писемних документах (описи майна, заповіти тощо - вони як правило дають відповідь на питання про колір та матеріал з якого шитий жупан, але майже ніколи про вигляд), зображувальних джерелах ( малюнки, мініатюри, портрети - дають уявлення про кольори, зовнішній вигляд, інколи конструкцію предмета) ну і найкраще джерело звичайно оригінальні жупани що збереглись - здається, власне на них і варто спиратись реконструктору при роботі над своїм комплектом, але, як завжди є одне, а часто і не одне "АЛЕ". 

Частиною гардеробу різних верств суспільства жупан залишався порівняно довгий період - від XVI  ст і до кінця XVIII (в XIX виник  до того ж окремий тип селянських жупанів - нас цікавлять мало). За цей час нас предмет одягу що нас цікавить змінювався в деталях.  В залежності від моди що була поширена в той чи інший період часу  змінювалась довжина жупана,  його форма та форма коміру.

Самі ранні жупани (сер XVI  ст.) носились поверх нижніх каптанів та могли бути підбиті хутром. За часів Стефана Баторія - це вже порівняно тонкий одяг що спереду від горловини до ліні талії  защіпався спереду на велику кількість дрібних ґудзиків. Характерною рисою жупанів  другої половини  XVI  ст  та першої третини XVIІ  ст також є підвищений ззаду комір.  В 1640-1659 рока коміри жупанів вже  були , як правило, однакової по всій довжині висоти ( приблизно 40 - 50 мм).  З 1660 року комір стає відчутно нижчим і кути його починають зрізати. 
Защіпався жупан, як правило, на ґудзики і петлі зроблені з шнура. Натомість рукава жупана внизу могли защіпатись і на гаплики.
На даний момент відомо  рештки більше двох десятків жупанів XVIІ  ст. Майже всі вони пошиті з дорогої шовкової тканини. Наскільки вони конструктивно ідентичні тим що шились з  з сукна однозначно сказати важко. Про те що жупани шились не лише з шовку а й з шерстяних, в т.ч. грубих тканин нам відомо з писемних джерел - описів майна,  заповітів, тощо.
Найближчими родичами жупана очевидно слід вважати східний каптан та угорський долман.
Найстаріший відомий зараз жупан походить з колекції відомого шанувальника старовини XІХ ст. Антона Стржалєцького.


Порівняно добре збережений жупан разом з іншими речами XVI -XVIІ ст жупан творив окрему частину постійної "експозиції" в домі колекціонера. На жаль походження його не відоме. Зараз зберігається в Національному музеї в Варшаві (Muzeum Narodowe w Warszawie) В XIX - поч. XX ст реставрувався ( зокрема відновлено підкладку).



Пошитий з червоного італійського шовку. Тканина жакардова з двобічним геометричним малюнком, швидше за все італійського походження.


За кроєм жупан легко приталений, нижче лінії талії розширюється за рахунок клинів.


Крій подібний до близькосхідних кафтанів. Плечі кроєні на ширину тканини - бл. 60 см. і не мають підкроїв ні в талії ні для вшивання рукавів. Загальна довжина 103 см.
Комір прямий стоячий, має довжину по дузі близько 55 см, ззаду має висоту 5.5 см, спереду 2.5   вшитий без спеціального вирізу на спинці (зайва тканинна спинки просто вшита всередину коміра.)


Поли кроєні навскіс так, що внизу заходять одна на одну. Варто звернути увагу на те, що на лінії талії, спереду, є невеликі витачки, що  пасують жупан до тіла. По боках є обшиті отвори для кишень.



Защіпався на 17 ґудзиків.


Закінчуються рукави характерними "манкетами", що закривають верх кисті -так зване "собаче вухо". Защіпаються рукави на сім великих гапликів. (Аналогічне закінчення рукавів було поширене в угорських доломанах та турецьких кафтанах.) І гаплики і вічка вшиті між тканиною жупана і підкладкою.






Оригінальна підкладка не збереглась, була шовкова, блакитно-бірюзового кольору.



За кроєм жупан дуже близький до угорських доломанів, зокрема має майже аналогічні рукава, крій спинки. Лише поли дещо відрізняються від відомих нам доломанів ( виріз пройми косий, а не прямокутний) , можливо власне ця риса і дозволяє польським дослідникам трактувати цей предмет як все ж таки жупан, а не доломан.
Взимку 2019 -2020 років  мною ( Haiduk) було пошито  версію жупана за схемою крою що наведена вище.


Дещо подібний за конструкцією жупан ( на цей раз дитячий) було  знайдено в криптах архікатедри в Любліні під час досліджень 2002 року.

Всього в підземеллях  люблінської катедри було знайдено більше десятка жупанів середини 17 ст. і  лише дев'ять з них були в стані придатному для аналізу їх конструкції в цілому. Конструктивно більшість жупанів була досить близькою один до одного, різнились лише тканинами,  пропорціями різних частин,  типом застібок та формою коміру. Лише в одному випадку з боків були підкроєні клини що в висоту сягали майже пояса. Більше див. -(Drążkowska A., Grupa M., 2012, Odzież grobowa z krypt grobowych archikatedry w Lublinie. Analiza kostiumologiczna, Kwartalnik Historii Kultury Materialnej 2/2012, s. 315–324


Власне дитячий жупан з Любліна:




 І його схема крою:



Ще один приклад дитячого жупана, також з Любліна ( можна припустити, що  це пізній зразок - початку 18 ст.   Власне для цього часу характерне більше розширення жупанів в нижній частині.) :





Ну і ще один жупан,  загадковий для мне (на даний момент) жупан старости краківського Габріеля Тарновського.  Датується 1620 роками.  Схему крою цього жупана в своїй праці вмістила Марія Гутковська (Maria Gutkowska-Rychlewska - Historia ubiorów с.417 мал.501)


Загадковий, тому що досі не вдалось знайти жодної іншої згадки про цей предмет одягу або його фото ( як хто підкаже\поділиться буду вдячний). Порівнюючи схему крою  жупана Тарновського з викладеним вище можна бачити що рукави викроєні майже ідентично, деталь синки не має також дугоподібного вирізу в проймі. ( проте вже "підкроєні" плечові шви та горловина). Трикутні "ластовіци" дещо відрізняються, але все одно дуже близькі. Спадає на думку, що жупан Тарновського це наступний щабель еволюції крою жупана. Защіпався на ґудзики та гаплики ( по 7 на рукавах)
Відмінності все ж є і суттєві -  відсутні клини вшиті по боках (або не показані?) , низ вже не прямий відріз, а йде по дузі.

Версія на тему жупана Габріеля Тарновського :






Думаю  наведеної вище інформації більш менш достатньо щоб скласти уявлення про те що являє з себе жупан. В разі виникнення питань щодо його практичного відтворення  звертайтесь, чим можемо допоможемо.

ПС при появі нової корисної інформації стаття  безперечно буде оновлюватись.








Коментарі

Популярні публікації