МАЙСТЕРНЯ З ВИГОТОВЛЕННЯ МЕТАЛЕВОГО ПОСУДУ ІІ ПОЛОВИНИ XVII СТ. З ПЛОЩІ ПОЛЬСЬКИЙ РИНОК У КАМ’ЯНЦІ-ПОДІЛЬСЬКОМУ


Ігор Старенький,
Павло Нечитайло,


Розкопки проводилися влітку-восени 2016 року за кошти міського бюджету на замовлення кам’янець-Подільського державного історичного музею-заповідника Кам’янець-Подільською архітектурно-археологічною експедицією НДЦ «ОАСУ» ІА НАНУ (керівник – к. і. н. П. О. Нечитайло). Роботи проводилися на житлово-господарському комплексі ІІ половини XVII – XVIII ст. Комплекс було відкрито у сквері в південно-східній частині Польського ринку. Розкопом площею 172 м2 було відкрито фрагменти кам’яної «ребрової» бруківки ХІХ ст., мощення І половини XVIII ст. з плитчастого вапняку, рівень горизонту площі XVII ст., частину житлово-господарського комплексу ІІ половини XVII – І половини XVIII ст., шар з матеріалами XIV–XVI ст. та скупчення обмазки споруди трипільської культури.
У цій статті ми звернемо увагу на майстерню з виготовлення металевого посуду ІІ половини XVII ст.
Знахідки концентрувалися у квадратах А.1-3, А.1-4, та А.1-5 на глибині +0,15-0,8 м від нульової відмітки за балтійською системою висот. У вказаних квадратах зібрано 52 мідних, 26 бронзових, 2 мідні лужені та 1 бронзову лужену пластини, які мали один або кілька обрізаних ножицями країв, що свідчить про те, що зазначені пластини являються відходами виробництва або ж заготовками дрібних деталей (до прикладу, підкладка під вухо посудини).
Під час досліджень знайдено заготовку вуха мідної посудини (7,6×1,8×0,1 см), яка мала обрізані ножицями краї. Нижня частина зрізана під трикутник. У верхній частині гострим металевим предметом пробито 2 отвори діаметром 0,3 см. Ще два таких же отвори в нижній частині заготовки (рис. 1).


 У квадраті А.1-4 виявлено фрагмент вінця мідної посудини, край (ребро жорсткості) якої складений втроє та спресований. У квадраті А.1-3 знайдено
фрагмент мідної миски (її діаметр становив 10 см), який мав валикоподібне потовщення шириною 0,4 см у місці переходу від денця до стінки. Інший фрагмент мідної посудини являв собою місце кріплення вуха. Майже на самому краю уламка збереглася розклепана заклепка діаметром 0,5–0,6 см із залишками фрагменту вуха, розміри якого встановити виявилося неможливо (рис. 2). 


Ще один фрагмент являв собою уламок литої бронзової посудини з якісною обробкою зовнішньої поверхні. Окрім того знайдено лужене з одного боку бронзове вухо посудини. Пластина дугоподібно вигнута, на одному з країв розширена. На широкому краю за 0,4 см від краю отвір діаметром 0,5 см. Ще одне вухо відлите разом з посудиною, одна його сторона виготовлена якісно, інша – деформована. На іншому мідному вусі (6,0×0,7×0,25 см) посудини на одному краю збереглася заклепка діаметром 0,4 см, до якої прикріплений шматок тіла посудини, розміром 1,5×1,8 см. Інший край вуха роздвоєний, з двох сторін має заклепки діаметром 0,3 см. Також виявлено мідну заклепку для кріплення вуха посудини, діаметром 2,0 см. У квадраті А.1-5 знайдено мідну підкладку під вушко посудини. Виріб підовальної форми з невеличкими гранями, що утворилися від вирізання ножицями; деформований, зігнутий вдвоє. У центральній частині отвір діаметром 0,3 см, пробитий гострим металевим предметом, для проходження заклепки. Ще одна підкладка аналогічна описаній, але має дещо менший отвір – 0,2 см.
Досить цікавим у квадраті А.1-4 виявився фрагмент вінця мідної посудини (5,4×2,7×0,15 см) з гравіюванням. Зріз краю вінця нерівний. Зовні нанесено неякісно виконане гравіювання у вигляді підовальних зображень з гострим завершенням, що візуально нагадують мечеть; простір між ними заштрихований. Вінце бронзової посудини мало діаметр 5,4 см, його край заокруглений, потоншений. Окрім того у квадраті А.1-4 знайдено дві ручки від кришки мідної посудини. Вони неправильної кулястої форми з ребристими гранями. Основа неправильної округлої форми. Заклепка теж неправильної округлої форми. Діаметр ручок становив 1,3 та 1,4 см, діаметр основи – 0,8 та 0,9 см відповідно, діаметр заклепки – 0,5 та 0,6 см, висота – 1,5 та 1,7 см.

Цікавою знахідкою виявилося вухо казана. Його довжина 5,8 см, ширина краю – 1,5, ширина по центру – 3,2 см, ширина основи – 4,5 см, діаметр отворів – 0,5–0,6 см, товщина дужки – 0,3 см. Основа аморфної форми, прокована, за 0,5 см від країв містить два отвори для кріплення до тіла посудини за допомогою заклепок. Центральна частина має два загнутих донизу виступи висотою 1,7 см; у них гострим металевим предметом пробито два отвори діаметром 0,5 см, в які просилена дужка. Край звужений, прокований, потоншений (рис. 3).



Окрім того виявлено сильно пошкоджені корозією залізні ножиці для різки металу.

Коментарі

Популярні публікації