Досвід пошиття штанів угорського типу на першу половину XVII ст.

Огляд зображувальних джерел та можливі схеми крою вузьких штанів угорського типу розглянуті в публікаціях Сергія Шаменкова «Поясний одяг в гардеробі населення українських земель та в костюмі козацтва кінця XVI першої половини XVII ст.», «Про вузькі штани поширені в Речі Посполитій кінця XVI-XVII ст.» «Польські (угорські) вузькі штани кінця XVI го-середини XVII сторіччя. Досвід відтворення.», «Вузькі штани останньої чверті XVI ст.» ). Дякуємо Сергію за дослідження такого актуального для нашої групи матеріалу. Наразі, коли майже всі члени нашої групи перешиваються, та з“являються новаки, що теж хочуть долучитись і створити свої комплекти, виникла необхідність в розробці практичної інструкції по пошиттю подібних штанів. Основна мета цієї інструкції захистити новаків і тих хто не має достатнього досвіду в шитті історичних костюмів (але має бажання), від помилок, з якими стикались ми самі.



В цій інструкції розберемо виготовлення штанів про які йде мова в статті «Вузькі штани останньої чверті XVI ст.», позаяк вони , на нашу думку, простіші в виготовленні і більш зручні в використанні.
В статті Сергія наведено схему крою, спробуємо за нею відтворити штани.




Розпочнемо з викройки. Доцільно робити викройку спочатку на папері, а потім вже переносити на тканину. (я майже завжди малюю викройку вже на тканині (звичайно на виворотному боці, і торкається це лише викройок в які мені знайомі і в яких я впевнений).

Для побудови викройки нам будуть потрібні мірки:

  • загальна довжина штанів (від пояса до підлоги, на малюнку нижче лінія №1).(Лінію поясу варто вимірювати дещо вище ніж сучасних джинсах, над тазовою кісткою)
  • відстань від пояса до того місця де закінчуються сідниці (2)
  • від пояса до того місця де знімали об’єм стегна (3)
  • від пояса до коліна (4)
  • від пояса до того місця де знімалась мірка ікри. (5)
  • від пояса до початку ступні (6)
крім того:
  • об’єм пояса (7)
  • об’єм сідниць (8)
  • об’єм стегна (в найширшому місці) (9)
  • об’єм коліна (найширшому місці) (10)
  • об’єм ікри (в найширшому місці.) (11)
  • об’єм гомілки над кісточками (12)
(Додатково варто зняти мірку об’єму ноги в підйомі - тобто коло, що проходить через підйом і п’ятку. Ця мірка дасть можливість зрозуміти чи варто шити штани внизу цільні, чи на застібці. В разі, якщо різниця між обємом ноги внизу і обємом підйому досить велика, без застібки досягнути обтискання ноги штанами важко)


Коли міркі зняті можна почати малювати викройку. Малювати будемо лише половину штанки, позаяк штанка (за винятком верхньої частини) симетрична.
Відкладаємо  лінію АВ  - це загальна довжина штанів (див. малюнок нижче).
На цій лінії  відмічаємо  точки в1, в2, в3, в4, в5. Розміщення точок відповідає розмірам що ми зняли:   
Ав1  це відстань від пояса до точки де закінчуються сідниці
Ав2  відстань від пояса до  місця де знімали об’єм стегна
Ав3  ………...до коліна
Ав4 …………до ікри
Ав5 …………до кісточок.

Від точок в1- в5 відкладаємо відрізки перпендикулярні відрізку АВ, довжини відрізків  залежать від відповідних розмірів. А саме:  в1с1- напівоб’єм сідниць мінус 10 см; в2с2 - напівоб’єм стегна в його найширшій частині; в3с3- напівоб’єм коліна; в4с4 - напівоб’єм ікри; в5с5 - напівоб’єм ноги в самому низу.  
Від точки А відкладаємо перпендикуляр довжиною рівною “півоб’єму поясу”  мінус 6-8 см (залежить від розміру). З отриманої точки відкладаємо вгору перпендикуляр 7 см вишиною, як показано на малюнку. Отримуємо точку С. Поєднуємо точку С прямою з точкою с1. Паралельно дузі АС, відступивши вверх 3 см, проводимо лінію. Цих 3 см, це майбутня куліска (підгинаються всередену підшиваються і таким чимном утворюється куліска для шнурка — очкура). Виконавши все вірно маємо викройку зовнішньої половини штанки.
На  дузі АС відміряємо 6-8  см (залежитть від розміру) і наносимо точку а1. .З’єднуємо точку а1 з точкою с1 дугою і отримаємо викройку  внутрішньої сторони штанки.
В результаті має вийти щось подібне:


Пару слів про матеріал. Найкращий вибір для штанів угорського типу шерстяна тканина, або сукно. Як правило на штани невеликого розміру вистачає 2 м матеріалу, для великих розмірів краще брати 2.5 м. (при ширині не менше 1.2).
Для того, щоб не зіпсувати з першої спроби дорогу шерстяну тканину, доцільно пробувати кроїти на більш простій (дешевій) тканині.
! Обов“язково треба пам“ятати головну особливість штанів угорського типу (як і середньовічних їх попередників - шоссів), а саме те, що вони повинні щільно обтягувати ногу (принаймні нижче коліна). Для того, щоб досягти такого ефекту та більш менш вільно рухатись в цих штанах, тканина, з якої вони пошиті, має бути достатньо еластична (просто кажучи повина тягнутись). Не використовуючи сучасних (стрейчових) матеріалів добитись такого ефекту можна лише в разі, якщо штани кроїти “по косій”. Тобто так, щоб середня лінія штанів проходила по відношененню до дольової нитки тканини під кутом 45 градусів.
Саме тому перед тим, як кроїти з сукна складаємо тканину так, як показано на малюнку:

Викройку на тканині розміщуємо  наступним чином:


Переносимо викройку на тканину.
! Перед тим як вирізати не забуваємо додати 1 см на шви.  
З вирізанням все просто, окрім двох моментів: вирізання внутрішньої частини штанки, та вирізи внизу. Я роблю наступним чином: в верху - вирізаю викройку до точок А та с1. Потім  роблю надріз до точки а1.  Далі УВАГА! - вирізаю окремо кожен шар ткании. Спочатку верхній - по лінії АСс1, після чого, відвертаю вирізаний верх, відмічаю і вирізаю криву а1с1. Внизу - не вирізаю під ногу до примірки. Аналогічно вирізається інша штанка (не забуваємо що штанки мають бути не ідентичними а в дзеркальному відображені).
Далі змітуємо деталі для примірки.  Спочатку кожну штанку по лінії с1с5. Потім штанки між собою - по лінії а1с1С.
На фото змітані штанки (для того щоб штанки було зручно змітувати між собою я вивертаю одну штанку і вкладаю її в іншу, сторони шва легко сходяться):

Приміряємо.
Під час пешої примірки треба звернути увагу на те, що б від низу і до коліна штанка щільно облягала ногу, вище коліна штанка може бути більш просторою. В разі, якщо  є велика різниця між об’ємом ноги внизу та об’ємом підйому стопи, і як наслідок штанку важко, або не можливо одягнути, то внизу шов можна не зшивати (від точки а5 до відстані де штанка має гранично допустиму для зручного одягання ширину (об’єм підйома мінус 2-3 см.)). Пізніше на цьому місці робляться застібки, наявність яких неодноразово підтверджена джерелами. Як наприклад на цьому малюнку:

Якщо потрібні корективи, то під час примірки їх легко зробити «по місцю» наміточним швом.
Після того, як штани підігнані по нозі, під час примірювання, намічаються вирізи внизу штанок.
Далі, після примірки, відрізається все зайве та робляться щойно намічені вирізи внизу штанок.
На оригінальних штанах, по боках, є дві кішені. Найзручніший момент для їх вшивання якраз перед тим, як почати зшивати деталі. Позаяк ми наразі не маємо інформації про те як влаштовані кішені в оригінальних штанах, будь яка наша спроба буде вважатись не більш як версією, тому розміщувати тут детальний процес шиття врізних кішень вважаємо недоцільним, тим більше що на тематичних сайтах присвячених шиттю ця тема розкрита.
Після вшивання кішень штанки зшиваються. (порядок той самий як і при змітуванні, тобто зшиваються спочатку шви на штанках, потім штанки між собю. ).
Щодо швів що використовуються, я спочатку зшиваю швом «голка назад», потім відгинаю краї тканини в зовнішній бік штанів та обшиваю через край. Шви виходять міцні і охайні на вигляд. (Можна також розвернути краї тканини в різні боки і обшити через край, як це видно на реконструкції Сергія, але це поперше забирає більше часу, по друге шов не такий міцний.) З внутрішнього боку шов виглядає наступним чином:

Наступний етап: підгинається і пришивається верх штанів (приблизно 3 см), тобто зшивається куліска під шнурок — очкур. Я прошиваю куліску швом через край. (На реконструкції Сергія верхня частина штанів має льняну підкладку, чи була вона в оригінальних штанах чи це версія мені не відомо, тому поки я підкладку не роблю)


Наступними підгинаються і обшиваються вирізи внизу.
Останні два етапи: пришиваються штрипки під стопу та в разі необхідності пришиваються петлі та гудзіки під застібки внизу. 

Сподіваюсь наведений матеріал стане в пригоді. Якщо виникнуть питання з задоволенням дам відповіді.

Коментарі

Популярні публікації