Приклад "затяжного" листа для виборників Волинского воєводства.

Універсал коронного ротмістра  Лукаша Заленського до солтисів та людей , котрі підлягають вибранецькій повинності у Волинському воєводстві. Зі Львова  20 квітня 1630 року.
ПП. солтисам і всі іншим, хто підлягає цій вибранецькій повинності у Волинському воєводстві, до відома приводячи, що небезпека так від ворога  св.Христа, як також і від свавільної козацької черні  недавно спіткала РП, бо вже минулого вівторка ЙМП гетьман, вождь наш, на тих козацьких повстанців із частиною війська рушив із Бару в Україну, прошу, щоб ви не гаялися із своєї повинності до цієї послуги ЙКМ і РП, а чим швидше з добрим і випробуваним ринштунком (спорядженням — З.О), як тільки до вас дійде лист, поспішили.
Тож, котрі з вас дійшли до старості, пильно про це вас прошу,  щоб ви мені давали досвідчених, добрих у справах пахоликів на цю послугу ЙКМ і РП, не вигороджувались ніякими неслушними відмовками. Однострій звичайний, блакитний, петлиці червоні, десятників делії червоні, жупани білі повинні мати, про інше спорядження, яке служить для воєнних справ, не згадую, розуміючи, що у всякому, як люди лицарські, дотримаєтеся тієї повинності, котру багато разів ЙКМ і РП віддавали.
Про мушкети порядні, на сажень (!!!- З.О.) , і про інше  добре спорядження, щоб ви мали, не раз вас прошу; так десятники бердиші мати повинні.На день св.Станіслава, тобто 8 травня у Рогодлі щоб ви всі були, про це пильно прошу і нагадую. Яз перебуваю у Львові; не гаючись, післязавтра до вас виїзжаю, оскільки другий універсал ЙМП гетьмана до мене дійшов, щб я до обозу чим швидше поспішав. Цей мій лист ви пересилайте солтисам один одному щонайшвидше, прошу.
Діялося в Львові 20 квітня року божого 1630
Лукаш Залленський, ротмістр ЙКМ
 Проект «Україна». Повстання Війська Запорозького 1630 року. документи та матеріали.- Харків.-Фолі.2017 р .-с352

Коментарі

Популярні публікації