Похідний розкладний стіл початку XVII століття.

Реконструктори теж люди і після боїв-походів люблять комфортно відпочити в колі друзів. Будь який реконструкторський захід (якщо ми говоримо власне про реконструкцію)  не обходиться  без історичного табору, де реконструктори мешкають та відбувається левова доля такого приємного і цінного спілкування в середовищі шанувальників історії.
Мабуть другим за актуальністю після наметів предметом в облаштуванні табору є меблі. Вони повинні бути зручні, мобільні (легко транспортуватись ледь не на будь-якому  виді сучасного транспорту) та обов'язково історичні. Всім трьом вимогам відповідають далеко не всі відомі нам зразки. Але бувають ну просто шикарні варіанти. От як наприклад на одному європейському  антикварному аукціоні  з'явився оригінальний іспанський похідний, розкладний стіл. Антиквари датують його 1600 ми роками.  Його конструкція не унікальна, подібних столів і навіть лавок відомо не так мало, але цей унікальний тим що маємо його фото в різних ракурсах.
Думаю він може слугувати підставою для виготовлення реплік реконструкторського обозового приладдя.
Виготовлений він з горіхового дерева  і має ряд деталей з заліза.
Загальний вигляд:




Розміри стола - 129 на 84 см, вистота - 84 см.
Складається з стільниці, що набрана з досок в паз\гребінь.







По кутам стільниці трикутні заглиблення в які  входять такі ж за формою шляпки крипіжних гвинтів. В центрі трикутних заглиблень отвори.
В центральній частині  стільниці, за допомогою заклепок, з аналогічними гвинтам шляпками, та металевих пластин,  на петлях, закріплені дві розпірні штанги довжиною 79 см кожна.



Ножки стола рамної конструкції - всього їх дві.


Верхня перекладина по краям має вертикальні отвори для кріплення стільниці гвинтами, нижня поперечина в середині має горизонтальний отвір для кріплення на гвинт нижнього краю розпірних штанг.


Як вже зрозуміло з фото що розміщені вище  основними елементами на яких збирається вся конструкція - ковані гвинти та гайки "барашки" до них.


Думаю що така конструкція може видатись досить зручною для того щоб возити з собою на заходи по 17 ст.

Ну і на завершення кілька ілюстрацій з столами і столиками близькими за конструкцією.

Теж Іспанія , 1650-ті роки. Розмір 125 на 71 см, висота 81 см.

Стіл кінця XVII ст з колекції музею Вікторії та Альберта.


Столик з аукціону Сотбіс -  Італія, початок XVII  ст., розміри: 112.5х55 см, висота 76.5 см.














Коментарі

Популярні публікації