Комплект речей реконструктора гайдука подільської пішої роти.


В людини, що вперше виявляє бажання долучитись до реконструкторського руху, як правило, виникає питання - що треба мати щоб долучитись до заходів в складі групи? Спробуємо відповісти.

Весь комплект речей гайдука залоги ка'янецького замку може виглядати так:

  1. Жупан, 
  2. Делія
  3. Шапка «магерка»
  4. Шкіряний чохол на мушкет
  5. Гніт для мушкету
  6. Власне гнотовий мушкет
  7. Шомпол
  8. Сокирка
  9. Шабля
  10. Гаманець (біля гаманця - кремінь, кресало та трут, що в ньому переносяться в окремому шкіряному мішечку)
  11. Шкіряна сумка для набоїв, що носиться на поясі (на сумці скручений паперовий набій та окремо куля)
  12. Порохівниця східного типу
  13. Сумочка для побутових дрібниць та набір інструментів для обслуговування мушкету (мірка для пороху, виколотка, викрутка, крейцер) що в ній носяться
  14. Глиняна фляга для води
  15. Ціжми — взуття
  16. Постоли — повсякденне взуття що використовуємо для обозових та фортифікаційних робіт
  17. Полотняна торба для побутових дрібниць
  18.  Онучі
  19. Штани угорського типу
  20. Сорочка
  21. Ремінь зшитий з двох шарів шкіри
  22. Колода гральних карт та торбинка для них
  23.  Гаманець  з грішми.
  24. Шкіряний стакан і гральні кості.
  25. Побутовий ніж.
  26. Миска.
  27. Кружка.
  28. Ложка в шкіряному чохлі.
  29. Ніж та виделка.

Умовно  речі по порядку набуття можна розділити на  3 рівні - початковий, базовий та максимальний. До початково рівня  належить той мінімум речей без якого не можливо з'явитись на історичному заході не порушуючи або історичність, або норми закону і моралі :)

Це одяг першої необхідності - "угорські" штани або гачі, сорочка ( на малюнку  №№ 19, 20). Взуття - як правило перше реконструкторське взуття постоли та онучі (№18, 16). Можна сперечатись щодо того чи носили постоли гайдуки, та якщо носили то в яких випадках, але  з точки зору практичної   постоли однозначно зручні в таборі і знадобляться і тоді коли будуть пошиті чіжми, що в однозначно гайдуку личать значно більше (на мал. №15).
До предметів першої необхідності також можна віднести магерку - валяну  шапку з шерсті. Справа в тому, що на більшості заходів нам доводиться проводити багато часу на сонці і непокрита голова це дійсно проблема.

Заходи бувають різні, і на якомусь не дуже відповідальному (наприклад клубному міжсобойчику), в таборі можна вже спробувати відбитись  цим мінімальним комплектом.
Ось наприклад, як хлопці тренуються в таборі на фестивалях 


Або пораються біля своїх майданчиків на "Історичному пікніку":


Звичайно що показатись "на люди", тобто на певні офіційні заходи, як то шикування, паради, відтворення бойових дій в такому вигляді це моветон.  Так ви можете спробувати себе  і зрозуміти наскільки реенект це ваше. (Крім того  наше товариство має в своєму розпорядженні певні запаси одягу та взуття,  що дозволять, в разі потреби, досить просто  доповнити ваш мінімальний комплект до стану , коли його вже не соромно вивести з табору.) 

Для того щоб стати повноцінним членом товариства і брати участь в заходах в всьому своєму треба  зібрати як мінімум базовий комплект речей.
До базового комплекту  крім вище вже названих речей обов'язково входить жупан (№1), делія (№ 2) або опанча (верхній одяг що виконував функції плаща - в нашій групі ми надаємо перевагу деліям, хоча опанча для гайдука також цілком органічна річ).   Шкіряний пас (№ 21). Дуже бажано мати посуд (№№25,26 ), як мінімум тарілку, ложку і кухоль. Сумки та гаманці. Топірець (№ 8)
Зазвичай в військово-історичних групах до базового комплекту додають ще макети озброєння. Ми цього не робимо тому що: а) маємо в достатній кількості "клубні" мушкети і власну методику вправляння з ними, тому членам товариства на заходи вони видаються.  б)  шабля - бажаний елемент комплекту, але не є обов'язковим, адже ми знаємо з джерел, що далеко не всі гайдуки ними володіли.
Такий, базовий, набір речей дозволяє члену нашої групи виступати на заходах більш менш самостійною одиницею.

Ну і третій рівень - комплект бажаний, -  до базового додаються ті побутові дрібниці що з одного боку полегшують життя реконструктора під час заходів, з іншого доповнюють його образ індивідуальними рисами, що робить його більш живим.
Це кісет з тютюном та люлькою, гаманець з грішми, колода гральних карт, фляга тощо...   на що лише вистачить фантазії та здорового глузду.
З дійсно необхідних речей бажаного рівня варто виділити - індивідуальний намет (скарбові намети в товаристває), спальні приналежності ( хутра, коци, сінний мішок) , набір інструментів для ремонту одягу, або й взуття.
Як правило набуття повного бажаного комплекту - це процес що займає не один рік.  Розжитись же мінімальним, ба навіть базовим цілком реально за один сезон.






Коментарі

Популярні публікації